Smelt jij ook voor kaas in de oven? Vacherin Mont d'Or!

Smelt jij ook voor kaas in de oven? Vacherin Mont d'Or!

Wij alvast wel! Niets beter dan een lekkere kaas in de oven op donkere dagen. Onze favoriet hiervoor: Vacherin Mont d’Or: een unieke, zachte kaasspecialiteit uit de Jura (Vaud) Deze seizoenkaas wordt al meer dan 100 jaar op de nog steeds zelfde ambachtelijke wijze gemaakt en is enkel verkrijgbaar van eind oktober tot begin april. In traditionele rijpingskelders ontplooit hij zich met een delicate, milde smaak waarbij zijn mantel van inlands dennenhout zorgt voor een typische toets van tannine.

Gemaakt met gethermiseerde melk is dit ook een ideaal dessertkaasje (op kamertemperatuur uit te lepelen) maar ook warm ideaal per 2 personen samen met stukjes stokbrood en een fijn assortiment van gepaste gerookte & gedroogde fijne vleeswaren. Eventueel kan je het brood ook vervangen door kleine gestoomde krieltjes.

Ingrediënten (2 pers.)

1 Vacherin Mont d’Or doosje / 1 dl droge witte wijn  / 1 teentje verse knoflook /krieltjes of stokbrood

Hoe klaarmaken

Verwarm de oven op 180°C, neem de deksel van de kaas en maak met een mespuntje een kruis in de bovenkorst, snij het teentje knoflook in schijfjes en duw deze in de sneden van de korst, giet de wijn erover. Pak de kaas in met aluminiumfolie (of boterpapier) en plaats dit ±25 minuten in de warme oven .

Hoe serveren

Zet de warme kaas op een bordje, snij de folie bovenaan open en draai deze rond het doosje (dit houd de kaas warm), lepel de kaas uit of prik er een stukje stokbrood in. Serveer eventueel ook met de gepaste fijne vleeswaren en zilveruitjes en augurkjes op azijn. De rest van de gekoelde witte wijn kan er bij gedronken worden oftewel met een kop lekkere, neutrale warme thee. Smakelijk.

Terug naar blog