Tiens mostadhaasje in een lichte mostadsaus geparfumeerd met dragon en witte wijn, vergezeld van gegratineerd witloof met savarinkaas en kerstomaatje

Tiens mostadhaasje in een lichte mostadsaus geparfumeerd met dragon en witte wijn, vergezeld van gegratineerd witloof met savarinkaas en kerstomaatje

Ingezonden door Patrick Verbist uit Tienen.

Aantal personen: 4

Bereidingstijd: +/- 45 minuten

Ingrediënten
1 potje Tinse mostad, 800 gram varkenshaasje, 4 mooie witloofstronken, 1 busseltje dragon, 1 laurierblad, rozemarijn, peper, zout, nootmuskaat, 2 eetlepels honing, 8 kerstomaatjes, 1 ajuin en 2 sjalotten, 2 teentjes look, 1 citroen, 2 dl room, 3 dl kalfsfond, 4 sneetjes savarinkaas, 1 fles witte wijn, 1 eetlepel bloem, 30 gram kristalsuiker, boter om te bakken

Bereidingswijze
Voorbereiding een dag op voorhand: varkenshaasje in een platte schotel leggen samen met de dragonstengels, 1 teentje knoflook, laurier, rozemarijn, ajuin in stukken en de witte wijn gemengd met twee eetlepels Tinse mostad. Dit een nacht laten marineren.

De dag zelf: het witloof even afkoken in gezouten water met een halve citroen, afgieten en uitlekken. Het witloof aanbakken in boter en kruiden met peper, nootmuskaat en zout.

Kalfsfond toevoegen en laten stoven, suiker over strooien en laten carameliseren zodat het mooi glanst. In een beboterde ovenschotel leggen, samen met de halve kerstomaatjes. Leg 1 sneedje kaas op elk stukje witloof verwarm de gril, en plaats de schotel in de oven, de varkenshaasjes afdrogen en de marinade ziften, de pan verwarmen, eerst met een lookteenje insmeren, boter toevoegen en de gekruide haasjes bakken aan alle zijden tot bijna gaar, uit de pan halen en warm houden.

De gehakte sjalotten in dezelfde pan aanstoven, betrooien met 1 eetlepel bloem, blussen met de rest van de kalfsfond, goed mengen en de marinade met beetjes al roerend toevoegen, laten inkoken en de room toevoegen.

Op het laatste moment de gesnipperde dragon, de Tinse mostad, en twee lepels honing onderroeren, het varkenshaasje schuin versnijden en verdelen over vier borden, + 1 stuk witloof, + 4 halve gebakken kerstomaatjes en de saus rond het vlees lepelen. Serveren met kroketten.

Terug naar blog